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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/09/2022
Data da última atualização:  14/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WELKE, J. E.; NICOLLI, K. P.; HERNANDES, K. C.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A.
Afiliação:  JULIANE ELISA WELKE, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KARINE PRIMIERI NICOLLI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; CLAUDIA ALCARAZ ZINI, Instituto de Química, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
Título:  Adaptation of an olfactometric system in a GC-FID in combination with GCxGC/MS to evaluate odor-active compounds of wine.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 370, 131004, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A step-by-step approach to easily adapt and use a GC-FID as an olfactometer, as well as a detailed description of acquisition and interpretation of olfactometric data by the OSME (from the Greek word for odor, ὀσμή) method. A Merlot wine was used to exemplifly this strategy and its volatiles were characterized, rendering 43 volatiles in 1D-GC/MS and 142 in GCxGC/MS. GC-O showed the presence of 24 odor-active compounds and GCxGC/MS indicated aditional 14 odor-active compounds, which were found as coelutions. Six compounds (isoamyl acetate, ethyl octanoate, ethyl decanoate, 3-methylthio-1-propanol, carvone, benzyl alcohol and nonanoic acid) were described in 1D-GC-O analyses as having distinct odors by the same and by different assessors. This fact indicated the presence of coeluting bands, which were resolved by GCxGC/MS. The adapted GC-O in combination with the use of GCxGC/MS may be a tool to more accurate investigation of the odor-active compounds of wine.
Palavras-Chave:  Composto bioativo; Cromatografia gasosa bidimensional abrangente; GC-O; GC/MS; GCxGC/MS; Olfatometria; OSME.
Thesagro:  Aroma; Odor; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59992 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  11/04/2018
Data da última atualização:  08/11/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CHENG, S. S.
Afiliação:  SIMON SUHWEN CHENG, CPATU.
Título:  Antônio Bernadete: cultivar de tomateiro criada para indústria de picles.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 15, 1997. Suplemento.
Idioma:  Português
Notas:  Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 15, 1997. Suplemento. Edição dos Resumos do 37º Congresso Brasileiro de Olericultura, Manaus, 1997. Resumo 075.
Thesagro:  Tomate.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175347/1/Tomate-hibrido.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU54994 - 1UPCAP - PP635.05H1
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